Balıkesir'de Ne Yenir? - Balıkesir'in 25 Meşhur Lezzeti
Hem Marmara hem de Ege Bölgesi'nde toprakları bulunan Balıkesir, bu sayede oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahip. Hamur işinden et yemeklerine kadar birçok farklı lezzet sunan Balıkesir; Ayvalık, Cunda, Edremit ve Erdek ilçeleriyle turizm potansiyeli yüksek şehirlerimizden biri.
İşte Balıkesir'in meşhur lezzetleri...
Peynirli Patlıcan

Balıkesir'in en meşhur yemeği olan peynirli patlıcan, ana yemeklerin yanında yeniliyor. Balıkesir Manyas yöresine ait olan peynirle hazırlanan bu yemek, özellikle yaz aylarında bölgede en çok yenen lezzetler arasında bulunuyor. Yapılışı oldukça basit olan bu yemekte önce patlıcanların içi oyuluyor, sonra peynirle dolduruluyor, ardından kızartılarak servis ediliyor.
Tirit

Ege Bölgesi'nin en sevilen lezzetlerinden biri olan tirit, Balıkesir'de de yapılan yemekler arasında bulunuyor. Küçük küçük doğranan ekmekler kemik suyuyla ıslatıldıktan sonra üzerine etler konulup tereyağı dökülüyor. Balıkesir'e gittiğinizde denemeniz gereken bu lezzet, şehrin merkezindeki restoranlarda servis ediliyor.
Bigadiç Güveci

Balıkesir Bigadiç ilçesinin yöresel yemeği olan Bigadiç güveci, oğlak etiyle hazırlanıyor. Balıkesir'de ne yenir diye düşünenler için önerilen bu lezzet, odun ateşinde yavaş yavaş piştiğinden hafızalarda yer ediniyor.
Sura

Kaburga eti ve pilavla hazırlanan sura yemeği, Balıkesir mutfağının öne çıkan lezzetlerinden biri. Özellikle kurban bayramlarında yapılan sura, oğlak kaburgasının pilavla doldurulup odun ateşinde pişirilmesiyle servis ediliyor.
Balıkesir Mantısı (Tavuklu Mantı)

Balıkesir'e özgü lezzetlerden olan bu mantı, yöre halkının en çok pişirdiği yemekler arasında. Boş mantının üzerine atılan tavuk ve nohutla hazırlanan yemek, sarımsaklı yoğurt ve salçalı sosla lezzetlendiriliyor; Balıkesir'e gittiğinizde mutlaka denemelisiniz.
Börülce Ekşilemesi

Ekşi tatları sevenlerin Balıkesir'de mutlaka denemesi gereken börülce ekşilemesi, zeytinyağı, sarımsak, limon ve börülcelerin birleşimiyle hazırlanıyor. Son dokunuş olarak eklenen koruk suyu, yemeğe karakteristik ekşilik kazandırıyor.
Keşkek

Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Balıkesir'de de sevilerek tüketilen keşkek, buğday ve kırmızı etle hazırlanıyor. Düğün, bayram ve özel günlerin vazgeçilmezi olan keşkek, uzun pişme süresine rağmen lezzetiyle akıllardan silinmiyor.
Mafiş Tatlısı

Balıkesir'in meşhur tatlılarından biri olan mafiş, kolay hazırlanabildiği için hemen hemen her evde yapılıyor. Elde açılan hamurların kızartılıp şerbetlenmesiyle hazırlanan bu tatlı, hamurlu ve şerbetli tat severler için ideal.
Susurluk Ayranı Ve Tostu

Balıkesir denince akla ilk gelen lezzetlerden olan Susurluk ayranı ve tostu, Susurluk'tan geçerken mutlaka denenmesi gereken bir ikili olarak öne çıkıyor.
Düğün Çorbası

Düğün çorbası, Balıkesir'in meşhur çorbaları arasında yer alıyor. Koyun eti, tereyağı ve yoğurdun buluştuğu bu özenli tarif, özellikle kış aylarında iç ısıtıcı ve doyurucu özelliğiyle beğeniliyor.
Ayvalık Tostu

Ayvalık ilçesinde kesinlikle bu tostu yemeniz gerekiyor. Hemen hemen tüm Türkiye’ye namını salmış olan Ayvalık tostu, tulum peyniri, sosis, sucuk ve domatesin özel tost ekmeğinde buluşmasıyla hazırlanıyor. Damak zevkinize göre turşu, ketçap ve mayonez eklenebiliyor.
Sakızlı Dondurma

Cunda Adası'nın öne çıkan lezzetlerinden olan sakızlı dondurma, süt, damla sakızı ve salepin buluşmasıyla hazırlanan eşsiz bir tat sunuyor. Sıcak yaz günlerinde tatlı bir serinlik arayanlar için ideal.
Saçaklı Mantı

Saçaklı mantı, elde açılan yufkaların fırında kızartılmasıyla hazırlanıyor. Tavuk suyuyla lezzetlendirildikten sonra tavuk etiyle buluşan bu mantı, üzerindeki saçaklı görünümüyle adını alıyor. Yoğurt ve salçalı sos eşliğinde servis ediliyor.
Keşküllü Kemalpaşa

Kemalpaşa tatlısına farklı bir dokunuş katan bu tarif, üzerine keşkül eklenmesiyle hem sütlü hem de şerbetli lezzeti bir araya getiriyor.
Edremit Köftesi

Edremit'in meşhur köftesi, ızgarada pişirilerek servis ediliyor. Yanında ızgara domates ve biberle birlikte sunulan bu köfte, Balıkesir'in simgesi haline gelmiş durumda.
Sarımsaklı Bulgur Pilavı

Orijinal tarifinde tavşan eti bulunan bu pilav, günümüzde çoğunlukla tavuk etiyle hazırlanıyor. İçeriğindeki sarımsak sayesinde hem lezzetli hem de şifa kaynağı olarak tüketiliyor.
Höşmerim

Yöresel tatlılar arasında yer alan höşmerim, ilk Türkmenlerin elinden çıkan eski bir lezzet. Un, şeker, tuzsuz peynir ve irmikle hazırlanan bu tatlı, fındık ve bademle süsleniyor.
Ada Köftesi

Ayvalık ve Cunda Adası mutfağından sıklıkla çıkan ada köftesi, diğer köftelere göre daha fazla ekmek içeriyor ve bünyesindeki kekikle farklı bir aroma sunuyor.
Karadut Suyu

Balıkesir'in en sevilen içeceklerinden biri olan karadut suyu, hem lezzeti hem sağlıklı oluşuyla dikkat çekiyor. Şehir merkezinde ve yol kenarlarında sıkça rastlanıyor.
Bigadiç Helvası

Bigadiç helvası, yıllardır aynı teknikle üretilen ve lezzetinden ödün vermeyen bir tatlı olarak biliniyor. Tahinli, susamlı ve çifte kavrulmuş gibi çeşitleri mevcut.
Karanfilli Ekmek

Bayramlarda ve ramazanlarda fırınlarda hazırlanan karanfilli ekmek, hamurunda karanfil barındırmasıyla hem farklı bir lezzet sunuyor hem de mideyi rahatlatıcı özelliğe sahip.
Koruk Suyu

Balıkesir mutfağında önemli bir yer tutan koruk suyu, olgunlaşmamış üzüme verilen ad olan koruk ile hazırlanıyor. Yaz aylarında ekşili, ferah bir içecek olarak tüketiliyor.